Vítejte! V dnešním článku se budeme věnovat tomu, jak správně grilovat houby shiitake. Tato japonská specialita získává stále větší oblibu i u nás a proto je důležité vědět, jak na ni. Grilovat se dají různé druhy hub, ale shiitake mají specifickou chuť, kterou si zamilujete. Pokud se chystáte na grilování a houby patří k vašim oblíbeným pochutinám, nebo se chcete inspirovat novými recepty, určitě dál čtěte. Naučíme se jak připravit houby shiitake, aby byly šťavnaté a plné chuti.
Jak grilovat houby shiitake
Houby jsou nejenom chutnou přílohou nebo součástí salátů, ale jsou i zdrojem mnoha živin, především bílkovin, vlákniny a minerálů. Mezi nejchutnější houby patří houby shiitake, které si získaly své místo na talíři mnoha milovníků grilování. Jak ale grilovat tyto mimořádné houby?
1. Výběr kvalitních hub
Nejdůležitější je správně vybrat houby. Pokud chcete získat opravdu výtečný výsledek, snažte se vybrat kvalitní houby. Používejte čerstvé houby s vlhkou kloboučkovou částí a suchým dnem. Nesmí mít žádné známky zhoubných plísní, napadení hmyzem nebo skvrn. Pokud vyberete houby nekvalitní, končíte s nechutným výsledkem na talíři.
2. Příprava hub
Prvním krokem k dokonalému grilování houb shiitake je příprava. Nejdříve omyjte houby pod tekoucí vodou a nechte je okapat. Poté pečlivě odstraňte klobouk z tělísek. Tělísko můžete rozmělnit a použít jako přísadu do omáčky nebo do polévky. Klobouky více než stačí pro grilování.
3. Namočte houby
Před grilováním namočte houby do vody nebo do marinády. Marináda se skládá z několika složek, například z olivového oleje, soli, pepře, tymiánu a dobře rozpuštěného česneku. Houby se do marinády namáčejí přibližně hodinu před grilováním.
4. Grilování houb shiitake
Grilování houb shiitake je jednoduché. Použijte grilovací mřížku a předehřejte gril na nižší teplotu. Nasucho položte klobouky shiitake na grilovací mřížku a ohřívejte po dobu asi 3-4 minut. Poté otočte houby a grilujte je dalších 3-4 minut na druhé straně. Po grilování houby se dají podávat například s kousky pečeného masa, zeleninou nebo výběrem čínských nudlí.
5. Přílohy pro grilované houby shiitake
K grilovaným hubám z shiitake skvěle ladí výběr čínských nudlí, zeleniny, nakrájené nebo pěkně nastrouhané. Saladové listy či řapíkatý celer dávají nápaditost a chuťovou jistotu naší zeleninové příloze.
K dokonalosti pokrmu můžete přidat několik kapek čerstvé citronové šťávy nebo sójové omáčky. Výborným doplňkem pro grilované shiitake jsou také bylinky, jako například koriandr, bazalka či petrželka.
Závěr
Grilování houb shiitake není ničím těžkým. Stačí správně vybrat kvalitní houby, připravit je pro grilování a grilovat na nižší teplotě po dobu několika minut. Přílohy skvěle doplní chuť a výsledkem bude originální, lahodný pokrm, který si užijí všichni.
Často Kladené Otázky
Jaké jsou nejlepší metody grilování hub shiitake?
Existuje několik metod grilování hub shiitake, včetně grilování na roštu, na pánvi s olejem nebo na grilovacím plechu. Vyberte si metodu, která nejvíce vyhovuje Vašim potřebám. V každém případě je důležité nezapomenout předem namočit houby v teplé vodě po dobu asi 20-30 minut, aby změkly a byly lépe grilovatelné.
Co je nejlepší způsob podávání grilovaných hub shiitake?
Grilované houby shiitake jsou skvělým doplňkem k mnoha jídlům, včetně salátů, rýže, těstovin a sendvičů. Můžete je také podávat jako samostatné jídlo s trochou soli a pepru. Doporučujeme je podávat čerstvé a teplé, aby si užili plné aroma a chuť.
Napsat komentář