Psylliumové otruby jsou jednou z nejvíce diskutovaných potravin v poslední době. Jak už název napovídá, jedná se o otruby z rostliny Psyllium, která je bohatá na rozpustné vlákniny. Tyto otruby jsou velmi dobrou volbou pro lidi, kteří se snaží eliminovat nadýmání a další nepříjemné příznaky spojené s intolerancí na určitá jídla. Pokud tyto problémy trápí i vás, určitě stojí za to pokračovat v čtení a dozvědět se více o této nízkofodmapové potravině.
Psylliumové otruby jsou nízkofodmapová potravina
Pokud trpíte syndromem dráždivého střeva (IBS), můžete mít určité problémy s trávením potravin. Pokud jste v minulosti hledali alternativní řešení pro zlepšení svého trávení, určitě jste se potkali s pojmem nízkofodmapová dieta.
Nízkofodmapová dieta byla vyvinuta speciálně pro lidi s IBS a zahrnuje snížení množství FODMAPů v potravách, které mohou způsobovat trávicí problémy. Mezi potraviny s nízkým obsahem FODMAPů patří psylliumové otruby.
Co jsou psylliumové otruby?
Psylliumové otruby jsou vlastně slupky z vláknité části semene psyllia, který pochází z indiánské plodiny. Otruby jsou velmi bohaté na rozpustná vláknina a jsou dobrou volbou pro ty, kteří hledají přirozenou alternativu ke snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi.
Psylliumové otruby a nízkofodmapová dieta
Psylliumové otruby jsou ideální pro osoby, které se snaží snížit množství FODMAPů v potravě. Obsahují totiž jen malé množství FODMAPů, což pomáhá snižovat trávicí problémy spojené s IBS.
Navíc jsou psylliumové otruby skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat střevní mikroflóru zdravou a zlepšuje celkovou funkci střeva. Vláknina také zpomaluje trávení a přispívá k delšímu pocitu sytosti.
Jak používat psylliumové otruby v kuchyni
Psylliumové otruby mají naprosto neutrální chuť a v kuchyni je můžeme používat do mnoha jídel. Můžeme je například přidávat do smoothies, jogurtů, ovocných salátů, kaší nebo pečiva.
Důležité je dodržovat doporučenou dávku a zvyknout si na jejich užívání postupně. Pokud bude dávka příliš vysoká, může to vést k nadýmání nebo zácpě.
Závěr
Psylliumové otruby jsou skvělou volbou pro osoby trpící syndromem dráždivého střeva, které hledají potravinu s nízkým obsahem FODMAPů. Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která pomáhá udržovat střevní mikroflóru zdravou a zlepšuje celkovou funkci střeva.
Používání psylliumových otrub v kuchyni je velmi jednoduché a lze je přidat do mnoha jídel aniž by ovlivnily jejich chuť. Avšak, je důležité dodržovat doporučenou dávku pro minimalizaci vedlejších účinků.
Často Kladené Otázky
Jaké jsou výhody konzumace psylliumových otrub?
Psylliumové otruby jsou skvělým zdrojem vlákniny, která pomáhá udržovat zdraví trávicího traktu a zlepšuje trávení. Dále pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a regulují krevní tlak. Tyto otruby také přinášejí pocit sytosti a pomáhají udržovat stálou hmotnost.
Jak se nejlépe konzumují psylliumové otruby?
Psylliumové otruby můžete konzumovat různými způsoby. Můžete je přidávat do smoothie, jogurtů, müsli, pečiva nebo vařených jídel. Je však důležité pít dostatek vody, aby se otruby mohly správně rozpustit a zabránily tak zácpě. Doporučuje se začít s menším množstvím a postupně ho zvyšovat, aby se tělo mohlo postupně přizpůsobit.
Napsat komentář