Ahoj všichni! Dnes se budeme bavit o tom, jak vařit pampelišky jako profík. Možná jste si v minulosti mysleli, že jediné použití této květiny je zahrada, ale my vám ukážeme, jak můžete toto superfood použít v kuchyni. V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o pampeliškách – jak je sbírat, co udělat s každou částí květiny a samozřejmě, představíme vám osvědčené recepty, abyste mohli vyzkoušet, že je vaření s pampeliškami snadné i pro ty, kteří se do kuchyně moc nehrnou. Takže pokud chcete objevit nové chuťové zážitky a naučit se připravovat zdravá jídla z přísad, které máte třeba i ve své zahrádce, tak neváhejte a pokračujte v čtení!
Jak vařit pampelišky jako profík: Naučte se jak z nich vytvořit chutné jídlo.
Pampelišky jsou mnohem víc než jen ta nechtěná rostlina ve vašem trávníku. Jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů a mají mnoho zdravotních výhod. Kromě toho můžou být i velmi chutné, pokud víte jak na to.
Příprava pampelišek
Nejdůležitějším krokem při vaření pampelišek je příprava samotných rostlin. Musíte si být jisti, že jste vybral ty správné rostliny bez chemikálií, které mohou poškodit vaše zdraví. Také se ujistěte, že jste vybral mladé a zdravé rostliny, protože ty budou mnohem chutnější než ty staré.
Poté, co jste si vybrali rostliny, opláchněte je důkladně pod tekoucí vodou a nechte je oschnout. Poté je můžete nasekat na menší kousky, pokud budou použity ke konkrétnímu jídlu nebo je nechat celé pro další možnosti vaření.
Pampelišky jako přísada do salátu
Pokud hledáte způsob, jak využít své pampelišky ve vašem obvyklém jídelníčku, pak vyzkoušejte přidání pampelišek do salátu. Stačí je jen řádně opláchnout a nasekat na menší kousky. Poté je můžete přidat do salátu jako další ingredienci.
Pampelišky mají mírně hořkou chuť, což zahrnuje i listy a kořeny. Pokud vám tato chuť vadí, můžete několikrát potopit pampelišky do vody a nechat je tak zbavit této chuti.
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup je jedním ze způsobů, jak si užít chuť této rostliny. Sirup se snadno vyrábí doma a může být použit jako sladidlo pro různé nápoje. Zde je jednoduchý recept:
- 2 šálky pampeliškových květů
- 2 šálky vody
- 2 šálky cukru
- 1 citron (volitelný)
Pamatujte si, že sirup se vyrábí pouze z květů rostliny a ne kořenů. Květy je třeba důkladně opláchnout a oschnout, aby se odstranily veškeré nečistoty a insecticidy. Poté je můžete vařit s vodou po dobu asi 20 minut. Poté směs přecedíme a přidáme cukr. V mírném ohni necháme směs vařit dalších 20 minut. Poté můžete přidat citron, pokud chcete. Hotový sirup přepijte a nalijte do nádoby na uložení.
Křupavé pampelišky v kari omáčce
Když se cítíte trochu odvážní, zkuste připravit tento zajímavý recept na křupavé pampelišky v kari omáčce. Základem tohoto jídla je nasekaná pampeliška, cibule, kari koření a omáčka. Chutná to jako křupavé kuře v kari omáčce, ale bez masa. Zde je recept:
- 3 šálky nasekaných pampelišek
- 1 cibule
- 1 lžíce kari koření
- 2 lžíce omáčky
- 3 lžíce oleje
Nejdříve orestujte cibuli v oleji, dokud nebude zlatavá. Poté přidejte do pánve nasekané pampelišky a osmahněte je s cibulí asi 7-10 minut, dokud nebudou křupavé. Poté přidejte kari koření a omáčku a pečlivě promíchejte. Nechte směs vařit asi dalších 5 minut, aby se koření a omáčka rovnoměrně rozdělily. Hotové jídlo servírujte s vaší oblíbenou přílohou, např. rýží nebo kuskusem.
Užijte si své pampelišky jako profesionál vaření.
Často Kladené Otázky
Jak připravit pampeliškový sirup?
Pro přípravu pampeliškového sirupu budete potřebovat pampeliškové květy, cukr, citron, vodu a vanilkový lusk. Jemně umyté květy pampelišek zalijte vroucí vodou a nechte louhovat alespoň 24 hodin. Poté květy sceďte a vývar zahřejte spolu s citronovou šťávou, vanilkovým luskem a cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Vývar je poté nutné nechat vychladnout a scezený sirup uložit do láhví. Sirup lze použít například do čajů nebo jako nápoj zředěný vodou.
Jak připravit pampeliškové lístky?
Pampeliškové lístky lze použít například jako přílohu k jídlu. Lístky omyjte a nechte okapat. Poté je nechte oschnout na utěrce a nakrájejte je na menší kousky. V pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm nakrájené lístky, dokud nezhnědnou. Doporučujeme podávat jako přílohu k masu nebo zelenině.
Napsat komentář