Vítejte u představení receptu na šalvějový sirup! Pokud patříte mezi ty, kteří si rádi připravují domácí léky a bylinné sirupy, pak jste na správném místě. V následujícím článku se dozvíte, jak jednoduše a efektivně vyrobit šalvějový sirup, který pomáhá při řadě zdravotních potíží. Pokud se tedy zajímáte o přírodní medicínu a chcete si dopřát zdravou alternativu k běžným lékům, určitě zůstaňte s námi a objevte sílu šalvěje!
Jak vyrobit šalvějový sirup
Co je šalvějový sirup?
Šalvějový sirup je vynikající lék proti kašli a bolesti v krku. Tento sirup se dá snadno vyrobit doma, aniž byste museli investovat peníze do léků na lékárnu. Šalvějový sirup účinně působí jako dezinficiens a má protizánětlivé vlastnosti. Navíc má tinktura z listů šalvěje příjemnou a sladkou chuť, což umožňuje, aby se sirup dobře užíval i pro děti.
Co budete potřebovat k výrobě šalvějového sirupu?
- 2 šálky cukru
- 2 šálky vody
- 1/4 šálku listů šalvěje (může být čerstvá nebo sušená)
- 2 lžičky citrónové šťávy
Jak postupovat k výrobě šalvějového sirupu
- Do menšího hrnce dejte cukr a vodu a umístěte na střední oheň. Promíchejte a pomalu přivedete k varu.
- Přidávejte postupně listy šalvěje a míchejte. Vařte na středním ohni asi 15 minut.
- Odstraňte hrnec z ohně a přidejte citrónovou šťávu.
- Směs prolijte přes síto s jemným sítem do sterilizované sklenice. Sirup by měl být horký, ale ne vařící.
- Uchovávejte ve sklenici s uzávěrem v lednici. Sirup vydrží až 2 týdny.
Jak používat šalvějový sirup?
Šalvějový sirup můžete použít při potížích s kašlem a bolestí v krku. Pro dospělé doporučujeme užívat 2 lžíce sirupu každých 4 hodiny, pro děti poloviční dávku.
Závěr
Výroba šalvějového sirupu je jednoduchá a efektivní. Tento sirup nejenže pomáhá s kašlem a bolestí v krku, ale také má příjemnou chuť a může být užitečný při boji s nachlazením. Pokud hledáte přírodní lék na kašel a bolest v krku, je šalvějový sirup nejlepší volbou pro vaše potřeby.
Často Kladené Otázky
Jak připravit šalvějový sirup?
Šalvějový sirup lze připravit následujícím způsobem:
- Do hrnce dejte 2 šálky vody.
- Přidejte 2 šálky cukru a přiveďte k varu, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Přidejte 1 šálek čerstvého šalvěje a 1 citron nakrájený na plátky. Míchejte asi 5 minut.
- Zahřejte směs na mírném ohni asi 20 minut, aby se šťáva z citronu a šalvěj uvolnila.
- Odstavte z ohně a nechte 10 minut vychladnout. Poté směs propasírujte a přelijte do lahve.
Lze šalvějový sirup uchovat v lednici?
Ano, šalvějový sirup lze uchovávat v lednici po dobu 2 až 3 měsíců. Doporučuje se skladovat v uzavřené sklenici nebo lahvici, aby se zabránilo kontaminaci.
Napsat komentář