Víte, co dokáže udělat jedna šálek osvěžujícího a lahodného citronovky čaje? Přinese vám nejen potřebnou dávku vitamínu C, ale také vás rozveselí a pomůže upravit vaši trávení. A co kdybychom vám řekli, že můžete připravit citronovku bez potřeby zakoupení čajových sáčků? Stačí mít po ruce čerstvé lístky citronovníku a my vám ukážeme, jak si z nich připravit lahodný nápoj. Pokud se chcete dozvědět více o této jednoduché, ale osvěžující receptuře, určitě nenechte ujít tento článek!
Jak si připravit citronovky čaj z čerstvých listů
V tomto článku vám ukážeme, jak si připravit skvělý a osvěžující čaj z čerstvých listů citronovky. Jako bonus poskytneme i pár tipů na to, jak tuto rostlinu použít v kuchyni.
Co je citronovka a jak ji poznat?
Citronovka, neboli melissa officinalis, je rostlina s výraznou vůní citrusů a léčivými účinky. Pochází z jižní Evropy a Východního Středomoří, ale dnes je rozšířená po celém světě. Je oblíbená pro svou aromatičnost a proto se často používá jako bylinka do kuchyně a léků.
Její listy jsou výrazné, světle zelené barvy, mají podobu podlouhlých srdcí a jsou lehce chlupaté. Rostlina může dorůst až do výšky 60 cm a kvete v létě žlutavými květy.
Příprava čaju z citronovky
K přípravě čaje z citronovky budeme potřebovat:
– Několik čerstvých lístků citronovky
– Hrnec
– Vodu
– Troubu nebo sušičku na bylinky (volitelně)
– Kávovar nebo čajový konvičkou (také volitelně)
Postup:
1. Umístěte listy citronovky na plech a dejte je sušit asi tři hodiny v troubě s otevřenými dvířky na teplotu kolem 50 stupňů Celsia. Pokud nemáte troubu, můžete použít sušičku na bylinky.
2. Pokud nemáte možnost sušit citronovku, můžete ji použít čerstvou. V tom případě stačí na jeden šálek čaje použít asi 10 lístků citronovky.
3. Rozehřejte vodu v hrnci nebo v kávovaru.
4. Přidejte lístky citronovky k vroucí vodě a nechte vařit asi 5-10 minut. Čím delší čas vaření, tím silnější a hořčejší bude čaj.
5. Ideální teplota čaje je kolem 70 stupňů Celsia, takže nechte ho chvíli vychladnout.
6. Čaj můžete přelít do termohrnku nebo čajové konvičky a podávat s medem či citronem. Pokud se vám nelíbí kousky bylin, můžete čaj přecedit do šálku.
7. Hotovo! Můžete si vychutnat osvěžující citronový čaj.
Jak se dá citronovka použít v kuchyni
Citronovka se hodí nejen na čaj, ale i do kuchyně. Její svěží aroma se hodí především k mořským rybám, kuřecímu masu, salátům, rýži a omáčkám. Můžete ji například přidat do citronového kuře nebo přidat do polévky.
Tip: Pokud máte rádi experimenty, můžete si vyzkoušet přidat citronovou do ginu tonic nebo mojita. Tento nápoj se pak bude jen těžko odolávat.
Závěr
To by bylo vše, co jste potřebovali vědět o citronovce a jejím čaji. Doufáme, že jsme vám tímto článkem pomohli připravit si osvěžující nápoj a přidali pár nových nápadů, jak tuto bylinu použít v kuchyni. Pokud jste si čaj užili, neváhejte nám napsat do komentářů a podělit se s námi o své zkušenosti.
Často Kladené Otázky
Jaké suroviny budu potřebovat na přípravu čajového nálevu z čerstvých listů citronovky?
Na přípravu čajového nálevu z čerstvých listů citronovky budete potřebovat následující suroviny:
– Čerstvé listy citronovky (cca 2-3 lžíce na 1 litr vody)
– Zahřátou vodu
– Dobrou samovar nebo konvici
– Čajové sítko nebo čajový pytlík na filtrování
Jak dlouho bych měl nechat nálev z čerstvých listů citronovky louhovat?
Aby vám nálev z čerstvých listů citronovky nabral správnou chuť a aromatickou vůni, doporučujeme nechat čajovou směs v louhu po dobu 5-10 minut. Čas louhování můžete přizpůsobit vašim osobním preferencím, nicméně pro maximální efekt doporučujeme dodržovat tuto dobu. Po uplynutí doby louhování můžete nálev přecedět a podávat. Dobrou chuť!
Napsat komentář