Vítejte u našeho článku o tom, jak používat čerstvý melis! Pokud máte rádi aromatické rostliny a chuťové požitky, jste tu správně. V dnešní době je melis velmi populární díky svému využití jako bylinného čaje, ale existuje mnoho dalších způsobů, jak ho použít. V našem článku vám přinášíme deset receptů na různé chuťové požitky s použitím čerstvého melisu. Pokud chcete objevovat nové způsoby, jak posunout vaření a ochutnávání jídla k novým výšinám, pak si přečtěte dále. Budete překvapeni, jak mnoho chutí a vůní můžete vytvořit s tímto jednoduchým bylinkovým zdrojem.
Jak používat čerstvý melis: 10 receptů na chuťové požitky
Čerstvý melis, též známý jako citronová máta, si získává stále větší oblibu u lidí, kteří si rádi pochutnávají na zdravých a chutných pochutinách. Tato rostlina je nejen aromatická, ale také má velké množství prospěšných vlastností pro zdraví.
Co je to čerstvý melis?
Čerstvý melis je druh bylinky, který má svěží citronovou vůni a chuť. Tato rostlina patří do čeledi hluchavkovitých a její původní domovinou jsou oblasti Středomoří. Vyznačuje se vysokým obsahem antioxidantů a éterických olejů, které jsou pro lidské zdraví velmi prospěšné.
Jaké jsou prospěšné vlastnosti čerstvého melisu?
Čerstvý melis obsahuje mnoho prospěšných látek, které jsou pro lidské tělo velmi důležité. Mezi ty nejdůležitější patří:
- Antioxidanty, které bojují proti volným radikálům a přispívají k ochraně před škodlivými účinky životního prostředí
- Éterické oleje, které mají antiseptické a protizánětlivé účinky a mohou pomoci při léčbě různých zdravotních problémů, jako je bolest v krku, kašel a nachlazení
- Vitamín C, který je důležitý pro správnou funkci imunitního systému a pomáhá při prevenci nachlazení a chřipky
Kromě toho má čerstvý melis také sedativní účinky a může pomoci při boji proti stresu a úzkosti.
Jak používat čerstvý melis?
Čerstvý melis je velmi všestrannou bylinkou, kterou lze použít na mnoho způsobů. Může být použit jako koření do mnoha jídel, jako je ryba, drůbež, rizoto a další. Čerstvý melis se také hodí do ovocných salátů, těstovinových omáček, zeleninových polévek a dezertů jako například do zmrzliny.
Jakékoli jídlo můžete vylepšit čerstvým melisem a dát mu tak novou dimenzi chuti a vůně. Nicméně, čerstvý melis se nejlépe hodí k chuti a vůni ryb a drůbeže.
10 receptů s čerstvým melisem
Zde je deset receptů na chutné pochutiny, které můžete připravit s čerstvým melisem:
Ryba s čerstvým melisem
Smíchejte nasekaný čerstvý melis, česnek a olivový olej. Potom osolte a opepřete rybu a potom ji opečte na pánvi. Před podáváním pokapejte promíchanou směsí a uvidíte, že ryba bude mít skvělou chuť.
Citronová máta limonáda
Smíchejte několik listů čerstvého melisu s citronovou limonádou, přidejte trochu cukru a nakrájené kousky citronu a led. Tuto osvěžující limonádu můžete pít kdykoliv během letních dní a vychutnat si tak bohatou kyselou chuť citronové máty.
Citronová máta sirup
Smíchejte cukr, vodu, čerstvý melis a citronovou šťávu a vařte, dokud se cukr nerozpustí. Pak nechte vařit dalších 10 minut, dokud sirup nezhustne. Tento sirup můžete použít jako sladidlo do nápojů nebo jako přísadu do zmrzliny nebo ovocných salátů.
Těstoviny s citronovou mátou
Smíchejte na pánvi olivový olej, česnek a nasekaný čerstvý melis. Potom přidejte vařené těstoviny a promíchejte. Před podáváním ozdobte jídlo strouhaným parmezánem.
Citronová máta kváskový chléb
Přidejte několik lístků čerstvého melisu do kváskového těsta a nechte chléb péct podle obvyklého postupu. Tento chléb bude mít svěží a lahodnou chuť citronové máty.
Citronová máta zmrzlina
Smíchejte smetanu, mléko, cukr, citronovou mátu a přidejte do směsi šlehačku. Potom nechte směs zmrazit v zmrzlinovém stroji. Tuto zmrzlinu můžete ozdobit lístky čerstvého melisu a užít si tak skvělou chuť.
Smažené kuře s citronovou mátou
Smíchejte nasekaný čerstvý melis, česnek a olivový olej a promíchejte. Potom obalte v marinádě kuřecí nudličky a smažte na pánvi. Doporučujeme podávat s rýží a zeleninou.
Zeleninová polévka s citronovou mátou
Smíchejte na pánvi nasekaný melis s cibulí, tymiánem a mrkví. Potom přidejte na malé kousky nakrájené rajčata, fazole, dýni a zelí. Přidejte do polévky zeleninový vývar a nechte vařit, dokud zelenina nezměkne. Tuto polévku můžete ozdobit lístky čerstvého melisu.
Citronová máta koktejl
Změťte několik lístků čerstvého melisu s ginem, citrónovou šťávou a jednoduše sirupem a nechte chvíli odpočinout. Tento koktejl bude mít pikantní a osvěžující chuť.
Citronová máta muffiny
Smíchejte mouku, cukr, vejce, mléko a nasekaný melis a vložte do muffinového plechu. Pečte muffiny nebo dělajte cupcakes podle obvyklého postupu. Tyto muffiny budou mít svěží chuť citronové máty a perfektně doplní vaše celé snídaně.
Závěr
Čerstvý melis je fantastickou bylinkou, kterou lze použít na mnoho způsobů. Můžete ji použít jako koření do jídel, jako přísadu do zmrzliny, do dezertů nebo koktejlů a mnohé další. Čerstvý melis má vysoké množství antioxidantů, vitamínu C a éterických olejů, což z ní činí velmi zdravou bylinku pro vaše tělo. Co nejvíce si s ní vychutnejte a berte její prospěšné účinky pro svoje zdraví.
Často Kladené Otázky
Jakou chuť má čerstvý melis?
Čerstvý melis má silnou vůni a chuť svěžích citrónů, s jemnými tóny máty.
Jak lze čerstvý melis používat v kuchyni?
Existuje mnoho způsobů, jak lze čerstvý melis využít v kuchyni. Některé recepty zahrnují melis v polévkách, salátech, smoothie a dezertech. Můžete také použít melis jako koření v marinádách a omáčkách. Zkuste například rozinky namočit v melisovém sirupu nebo vyzkoušet recept na melisový sorbet.
Napsat komentář