Víte, že bezinka patří mezi ty nejzdravější plody a naše babičky ji často využívaly k různým pochoutkám? Pokud uvažujete o tom, co s nimi udělat, máme pro vás několik skvělých tipů na zpracování, které nejen potěší vaše chuťové buňky, ale také vás posílí v boji proti nemocem. Pokračujte v čtení a objevte, jak můžete bezinky použít na přípravu sladkých i slaných pokrmů, nápojů a dokonce i lázeňských produktů.
Často Kladené Otázky
Jak připravím bezinkový sirup?
Pro přípravu bezinkového sirupu potřebujeme 20 – 25 květů bezu, 1 kg cukru, 1 l vody a 2 citrony. Květy vytřeme na utěrce, abychom z nich odstranili nečistoty a pokud není květ plně otevřený, lehce ho rozkrojíme nožem. Do hrnce dáme vodu, cukr, citrony i s kůrou a květy bezu. Směs za stálého míchání přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme asi 20 minut. Po uvaření sirup přecedíme a nalijeme do lahví. Sirup může sloužit jako přísada do nápojů, do ovocného salátu nebo ke pečeným dezertům.
Jak zpracuji bezinky na bezinkové koblihy?
Pro přípravu bezinkových koblih potřebujeme 200 g bezinek, 1 vejce, 250 ml mléka, 200 g hladké mouky, 1 lžíci cukru krupice, 1 lžičku soli a 2 lžíce oleje. Květy bezu eliminujeme z větví a roztřískáme je v mixéru. V míse oddělíme bílek od žloutku a zašleháme sníh z bílků. Ke žloutkům přidáme olej, smetanu, mouku, cukr, sol a puree z bezinek. Vše promícháme a nakonec přidáme sníh z bílků. Těsto necháme odpočinout asi 1 hodinu. Na pánvi rozehřejeme olej a pomocí naběračky nabíráme těsto, které plátky přidáme na pánev a smažíme až do zlatavé barvy. Koblihy zmáčkneme na papírové ubrousky a můžeme podávat s ovocem, šlehačkou a bezinkovým sirupem.
Napsat komentář