Vítáme vás u úvodu k přípravě matcha čaje – zeleného čaje, jehož chuť a aroma jsou výjimečné. Pokud hledáte nový zážitek pro své chuťové buňky, neměli byste tento článek vynechat. Přestože se může zdát, že příprava matcha čaje je složitá, můžete se těšit na to, že to není taková věda, jak by se mohlo zdát. Pokud budete postupovat podle našeho návodu, budete mít během několika minut před sebou velmi lahodný a zdravý nápoj. Takže pokud máte rádi zdravou výživu a zajímá vás japonská kultura, neváhejte a čtěte dál!
Jak si připravit matcha čaj – zelený elixír
Zelený čaj je pro mnoho z nás už běžnou součástí wellness světa. Roste také oblíbenost japonské varianty – matcha čaje. Matcha čaj je velmi populární v Japonsku, ale stává se trendem i v celém světě. Tento čaj je oblíbený pro svůj unikátní zdravotní potenciál, uklidňující účinky a přirozenou chuť.
Obecně platí, že matcha čaj je velmi silný a nabité zelené barvy. Připraví se z mladých, jemnějších lístků zeleného čaje, které jsou mleté na prášek. Ačkoli je v ústech jemnější než silný trpký zelený čaj, je to přesně ta chuť a aroma, která vyžaduje správnou přípravu.
Zde je postup, jak si připravit perfektní matcha čaj.
1. Vyberte si kvalitní ingredience
Když si budete připravovat zelenou matcha čajovou sázku, bude to podobné jako příprava výtvarného díla. Musíte si vybrat kvalitní suroviny, protože vaše výsledná kvalita bude záviset na vašich surovinách.
Potřebujete dvě věci. Nejdůležitější je kvalitní matcha čajový prášek. Vyberte si jedinečný a na 100% čistý, bez přídavku cukru nebo stávajících složek, alespoň prémiová kategorie. Samozřejmě, kvalita čajových lístků by měla být rovněž prvotřídní.
2. Připravte čajovou mísu
Existují specifické misky, které jsou velikostí, tvaru a hmotnosti ideálně přizpůsobeny přípravě matcha čaje. Pokud vám taková miska nebo čajová stlica není k dispozici, můžete použít jakoukoli jinou misku, což by měla mít dostatečnou hloubku v poměru k průměru, aby se mohl matcha čaj náležitě rozšlehat.
3. Scedit lístky z čajových pytlů
Předtím, než si připravíte tento speciální čaj, musíte být obeznámeni s výrobou japonského zeleného čaje. V Číně se zelený čaj většinou připravuje klasickým způsobem – lístky se nechají pár minut macerovat ve vodě a následně se vaří. V Japonsku se naopak začalo používat klepání lístků, kdy se jednotlivé lístky rozruší v kovových miskách.
Celý čajový lístek se neukládá do pytlíku, ale suší se a mletí na jemný prášek. Pro přípravu jedné dávky vyžaduje přibližně 2-3 gramy čajového prášku.
4. Přidáme horkou vodu
Do misky s čajem vložíme 2-3 gramy matcha čajového prášku (viz body 1-3). Poté nalijeme trochu horké vody (teplota mezi 65-80 °C) a poté mícháme pomocí bambusové stlice dokud se nevytvoří homogenní hmota bez hrudek.
Doporučuje se používat 70–80 ml vody na 1 gram matcha čajového prášku pro tradiční ceremonii, ale množství lze jednoduše upravit podle vašich preference.
5. Rozšleháme
Používejte bambusovou kucí, má také několik značných výhod pro přípravu matcha čaje. Bambusová stlice by měla mít několik jemných kovových drátů, které navzájem vytvářejí „týčko“, který nahradí hrot klasického šlehače.
Nalijte vodu do misky a místa kucí oběma dlaněmi. Rychle otočte stlicí směrem k sobě, jako když šleháte krém. Pokračujte, dokud se na místě nevytvoří řada malých bublin vysokých až 1,5 cm, na povrchu se objeví jemná vrstva bílé pěny.
6. Skelce
Pozor lamáte-li si cereně tak musí být miska otáčivá, aby nedošlo k poškození čajových l’stků v míse. Připojte se k zachézce konce stlice tak, aby hrot ukázal dolů a postupujte podél vnitřní hrany mísy, dokud se neudělá po celém obvodu jedna, dlouhá spirála podél stěny. Do takovi skelce ale nesmíte přidávat vodu do zásoby, protože by se voda nedešla a vznikl by nános na dně, který naruší chuť matcha.
Matcha čaj je připraven k pití. Po dlouhém dni nebo během vašeho wellness rituálu, si připravte unikátní chuťovou zážitek v podobě čisté a chutné japonské matcha. Přeji vám, ať máte krásný zážitek!
Často Kladené Otázky
Jak si připravit matcha čaj?
Co potřebujete k přípravě matcha čaje?
Answer: Matcha čaj se připravuje tradičním japonským způsobem pomocí bambusové metličky české a japonské vody. K přípravě potřebujete:
– 2 gramy matcha čaje
– 60 ml horké vody (ideální teplota vody je 80-85 stupňů Celsia)
– bambusovou metličku (chasa)
– mísy na servírování a míchání
Postup přípravy:
1. Bohatě rozemněte 2 gramy matcha čaje pomocí bambusové metličky, aby se vytvořila pěna
2. V horké vodě rozmíchejte matcha čaj pomocí bambusové metličky do hladké a stejnoměrné pasty
3. Směs matcha čaje nalijte do servírovací mísy a podávejte.
Tip: Při přípravě matcha čaje je důležité použít vodu s nízkým obsahem minerálů, aby se zaručil správný chutný zážitek.
Napsat komentář